Ekonomiskt att använda laserskärning av tunnplåt

LaserskärningLaserljus finns i infraröda och synliga ultravioletta spektran samt som röntgenstråle, men den infraröda är vanligast. Det ger således rött ljus vilket kan ses i exempelvis laserpekare. En annan apparat som ger liknande laserljus använder våglängder i ljusspektrets mikrovågsdel och kallas för maser. Men dessa används mest som förstärkning av mottagare i känsliga radioastronomisk apparatur. För arbeten med metall används den infraröda lasern. Det är den typ av material som används mest. Bland svenska företag som sysslar med laserskärning kan följande nämnas; Länna Svets, Mälarlaser och EMAB.

Fantastisk jämnhet

Begreppet laserskärning används som regel endast för att skära material som tunnplåt. Engelskans motsvarighet blir ”laser cutting”. Den stora vinsten med denna metod är att det inte kräver särskilda verktyg i tillverkningen och är därför utmärkt till alla storlekar av serier. Jämnheten är helt fantastisk så att ingen efterbearbetning krävs.

Toleransen är så liten som 0,1 millimeter. Företagen som arbetar med plåtskärning med laser är utrustade med olika typer av maskiner. En del större industrier tar stora plåtar, andra mindre. Detta varierar från 1,5 till 3 meter gånger 3 till 6 meter. Tjockleken på materialet är även olika och en del verkstäder tar maximalt 10 millimeter medan andra skär så tjocka plåtar som 25 millimeter. Då endast för svartplåt, för rostfritt är det mindre tjocklekar. Även skärhastigheten är beroende av material och dess tjocklek.