Vattenskärning – metoden med flera användningsområden

Inte trodde vi att vatten skulle bidra till en av de mest effektiva skärmetoderna inom svensk industri när vi upptäckte den. Men så blev fallet. Idag används den i stor utsträckning, vid ett flertal olika produktionstillfällen.

En av varianterna används till att skära olika typer av material med hjälp av en vattenstråle på 4000 bar. Vattnet, som håller en väldigt hög renlighetsnivå, kan skära ett brett utbud av mjuka material. Plast, gummi och matvaror är några av de typer av material som på ett effektivt sätt kan beskäras. Detta kallas renvattenskärning. Effekten och vassheten av strålen kan utökas genom att vattnet blandas med sand, även kallat abrasivmedel. Med hjälp av sanden får strålen en slipande effekt och kan därefter bearbeta starkare material. Detta kallas abrasiv vattenskärning och används när man skär i granit, keramik, stål och titan.

Efterfrågad metod

Skärningsmetoderna har lämnat stora avtryck inom industrin och effektiviserat skärningsarbetet. Företag som tillverkar maskiner eller verktyg efterfrågar ofta vattenskärning när de ska figurskära delar till sin produktion. Den största fördelen är att vattenskurna delar inte behöver något efterarbete eller behandling. Detta har ökat antalet arbetsmöjligheter för under- och huvudleverantörer. I slutänden har båda parter sparat pengar men framförallt tid.